Hello

Bine ati venit in lumea muzicii "grele" .Va astept cu propuneri despre ce ati vrea sa ascultati si sa vizionati si ,de ce nu,comentarii care sa nu "sara" calul (cu atat mai putin caii:P)

21 octombrie 2009

BATHORY

Asa cum am spus cu cateva zile in urma,voi dedica o zi special pt trupa BATHORY, influentata probabil,pe langa muzica de exceptie si de disparitia unui talentat artist. R.I.P. QUORTHON!


Bathory-este o trupă de thrash/black/viking metal, care a influenţat şi continua să influenţeze multe trupe actuale de metal. E considerată părintele viking metal-ului şi printre primele trupe de black metal.Trupa a luat fiinta in 1983 in orasul Stockholm, din initiativa lui Ace Thomas"Quorthon" Forsberg, care avea varsta de 17 ani la acea vreme. Dupa mai multe schimbari atat de nume cat si de componenta, trupa va ramane la numele de Bathory, inspirat dupa cel al contesei Elisabeta Bathory.Multi critici sunt de parere ca primele albume Bathory au definit genul black metal, cu versuri satanice, productie slaba calitativ, si voce aproape inumana. Altii sunt de parere ca Bathory s-au lasat influentati de Venom, lucru negat de Quorthon, care a precizat ca nu detine niciun album al trupei Venom, si ca ar fi auzit doar cateva piese ale acestora. In orice caz, primele trei albume Bathory, anume "Bathory" (1984), "TheReturn" (1985) si "Under the Sign of the Black Mark" (1987) au constituit o influenta de neegalat si de necontestat asupra trupelor norvegiene de black metal de mai tarziu.Acestea au fost urmate in 1988 de "Blood FireDeath", care introduce conceptul de viking metal. Odata cu albumul"Hammerheart", Bathory isi surprind fanii cu o schimbare importanta de stil, o mare parte din agresivitate dispare in favoarea pasajelor epice si atmosferice. In 1994, cu albumul "Requiem", Bathory isi schimba inca o data stilul, orietandu-se spre retro-thrash. Aceasta orientare va fi prezenta doar pe acest album, odata cu "Blood On Ice" si "Destroyer of Worlds" revenind la viking si epic metal.Printre formatiile care recunosc si se mandresc cu influenta pe care trupa suedeza a avut-o asupramuzicii lor se numara Metallica, Marilyn Manson, Cradle of Filth, Deicide,Black Crucifixion, Beherit, The Smashing Pumpkins, Opeth si Dimmu Borgir.Quorthon moare in iunie 2004, din pricina unei insuficiente cardiace. Un album tribut Bathory, pe care pot fi ascultate trupe caMarduk, Dark Funeral, Emperor, Lord Belial, Satyricon, intitulat "In Conspiracy With Satan: A Tribute to Bathory", a aparut in 1998.
Componenta:
Quorthon (Ace Brje Forsberg) - chitara, voce,muzica, versuri
Discografie:Bathory -album(1984)
TheReturn -album(1985)
Under the Sign of the Black Mark-album (1987)
Blood Fire Death-album (1988)
Hammerheart-album (1990)
Twilight of the Gods-album(1991)
Requiem -album(1994)
Octagon-album (1995)
Blood On Ice-album(1996)
Destroyer of Worlds-album (2001)
Nordland I-album (2002)
Nordland II-album(2003)

A scrie istoria unei legende reprezinta intotdeauna un demers destul de riscant, iar cand numele legendei este Bathory lucrurile se complica si mai mult. In jurul grupului Bathory s-a creat de-a lungul anilor o aura mitica, alimentata permanent de exagerari si interpretari contradictorii, mai ales ca aceasta atmosfera misterioasa a fost incurajata chiar de creierul grupului, Quorthon. De aceea, aceasta scurta biografie isi propune sa mai desacralizeze aceste mituri si, bazandu-se pe putinele informatii si date oferite chiar de Quorthon in interviurile pe care le-a dat de-a lungul vremii, sa propuna o imagine cat mai exacta si veridica a ceea ce inseamna Bathory.
Alaturi de Venom, Bathory a pus bazele black metal-ului modern si a aprins scanteia care a dus la explozia scenei metalice extreme in Scandinavia. Cele doua grupuri au folosit pentru prima oara agresivitatea muzicala combinata cu vocile guturale, care astazi reprezinta un standard al genului black/death. Se poate afirma ca grupul suedez Bathory a influentat direct sau indirect fiecare titulatura black metal din ultimul deceniu.
Bathory nu este altceva decat proiectul unei singure persoane, al carui nume real nu a fost dezvaluit niciodata, dar cunoscut tuturor cu pseudonimul Quorthon. El a compus in intregime materialul care se aude pe cele 9 albume, fiind ajutat cateodata la inregistrari de unii muzicieni de studio, a caror identitate este mai mult sau mai putin cunoscuta. Unul dintre bateristii care l-a ajutat pe Quorthon la inceput este Jonas Akerlund, devenit astazi un celebru regizor de videoclipuri, lucrand in ultimii ani cu Madonna, Metallica sau Prodigy.
In 1983 un tanar de numai 17 ani (Quorthon) impreuna cu doi prieteni se hotarasc sa infiinteze un grup care sa adopte o atitudine diferita de mainstream. Trupa proaspat infiintata schimba mai multe nume printre care Nosferatu, Natas, Countess Bathory, pentru ca in final sa fie intitulata Bathory. Acest nume provine de la sangeroasa contesa Elizabeth Bathory, o nobila care a trait in Ungaria in anii 1700, si care a fost condamnata pentru ca a ucis sute de tinere in al caror sange se imbaia pentru a-si conserva tineretea si frumusetea corpului. Este posibil ca numele grupului sa fi fost influentat de piesa "Countess Bathory", inclusa pe albumul Black Metal al celor de la Venom, insa aceasta este doar o supozitie intemeiata pe faptul ca primele produse Bathory aduc destul de mult cu ceea ce canta Venom. Revenind insa la inceputuri, in acea perioada Quorthon ajuta o companie de discuri sa descopere noi trupe care merita un contract. Acest lucru ii faciliteaza lui Quorthon si grupului sau, Bathory aparitia cu doua piese pe compilatia Scandinavian Metal Attack vol.1. Aceste piese capata cea mai mare atentie din partea publicului, astfel incat tanarului grup suedez i se ofera sansa de a intra in studio pentru a inregistra un prim album. Inregistrarile costa cateva sute de dolari si au loc pe parcursul a 36 de ore intr-un garaj denumit studioul Heavenshore. Nimeni, nici macar Quoarthon, nu ar fi visat macar ca acest album intitulat Bathory va marca inceputul unei noi ere muzicale, generand de fapt un nou curent metalic. Quorthon dorea sa cante un metal rapid, cu un sound brutal si cu versuri oculte inspirate din ceea ce faceau Black Sabbath. Dar acest gen muzical era absolut necunoscut in Suedia acelor vremuri, fapt ce ii provoaca imediat lui Quorthon probleme de componenta, fiindu-i extrem de dificil sa gaseasca muzicieni potriviti care sa accepte sa cante o astfel de muzica. Toti muzicienii pe care Qourthon incerca sa ii coopteze erau fani ai unor grupuri ca Europe si adoptau un look extrem de efeminat, care nu se potrivea deloc cu muzica brutala a lui Bathory. De aceea, toti cei care s-au perindat in grup in anii de inceput nu prezinta importanta, intrucat nu au avut nici o contributie in compunerea materialului.
Dupa succesul inregistrat de primul album, urmeaza alte doua discuri compuse in aceeasi maniera The Return si Under The Sign Of Black Mark, cu siguranta cele mai extreme produse muzicale aparute in acei ani. Muzica devine pe aceste discuri si mai agresiva datorita unui arsenal de efecte zgomotoase si distorsionate, acompaniate de o voce guturala si salbatica. O mare contributie la acest sunet primitiv si-au adus-o si circumstantele total neprofesioniste in care au fost inregistrate albumele. Chiar daca The Return a fost inregistrat in alt studio decat garajul folosit pentru primul album, atmosfera pentru a realiza un produs profesionist a lipsit de data asta pentru ca in acea perioada Quorthon avea mari probleme cu alcoolul, iar singurele lucruri pe care si le aminteste din perioada inregistrarilor conform propriilor spuse, sunt momentele in care tinea in mana o sticla de whisky.
Cum muzica era extrema, si versurile trebuiau sa fie pe masura, astfel ca, din punct de vedere liric, subiectele sunt legate de satanism si magie neagra. S-a fabulat destul de mult de catre fani si mass media pe aceste teme si pe implicarea lui Quorthon in satanism, insa realitatea este mult mai simpla. Trebuie sa ne gandim insa ca in acea perioada Quorthon era un tanar rebel care facea o muzica neobisnuita si era normal ca el sa arate un mare interes temelor oculte, sa fie mai aproape de Satan decat de Christos. Chiar daca el a fost pentru o vreme fascinat de aceste subiecte, nu a luat niciodata lucrurile prea in serios. De fapt, Bathory nu a avut niciodata ca obiectiv promovarea unor mesaje, singurul scop al lui Quorthon fiind provocarea de a face intotdeauna albume inedite si de a explora noi teritorii muzicale.
De aceea, dupa cel de-al treilea album, orizontul de interes al lui Quorthon se schimba, satanismul pueril fiind inlocuit de mitologia pagana, un domeniu fertil si inca neexplorat la acea vreme de grupurile metalice. Aceste subiecte sunt sursa de inspiratie pentru urmatoarele albume Bathory. Insa, mai mult decat atat, aceste arhetipuri stravechi devin o componenta esentiala in genul black metal al ultimului deceniu. Avand in timpul scolii ore de religie, Quorthon devine interesat de "asatru". Tradus, acest cuvant inseamna "credinta in Aesir" (Aesir este panteonul stravechilor zei nordici din perioada precrestina) si este folosit in terminologia moderna pentru a desemna renasterea si reconstructia civilizatiei nordice pe baza conceptiilor religioase pagane. Cele trei produse aparute intre anii 1998 si 1991, Blood Fire Death, Hammerheart si Twilight Of The Gods constituie trilogia asatru a grupului Bathory. Schimbarile aduse de Quorthon nu au loc numai la nivel conceptual, ci si din punct de vedere muzical lucrurile stau acum total diferit. Muzica cunoaste o noua abordare, partile agresive si brutale fiind inlocuite cu aranjamente orchestrale, instrumentatii acustice, coruri si voci de factura razboinica. Daca pe Blood Fire Death elementele brutale sunt inca prezente, urmatoarele doua albume sunt adevarate opere epice, pline de sonoritati clasice. De altfel Quorthon a declarat ca singura muzica pe care o asculta este cea clasica, de unde influentele evidente in acest sens. Daca asculti aceste albume ai imaginea plastica a unor vikingi inalti de doi metri, cu parul pana la genunchi, care canta intra–o mare de foc. Cat de diferita este insa realitatea! Inregistrarile acestor albume s-au facut in acelasi studio improvizat intr-un garaj... Quorthon isi aminteste cu nostalgie cum era nevoit sa strecoare printre caroserii, tevi si baterii de automobile pentru a canta la fiecare instrument. Erau momente cand vocea a fost inregistrata in baie, deoarece nu mai era loc in "studioul" propriu-zis. Este de-a dreptul uimitor cum a putut fi creata o muzica complexa si inaltatoare in asemenea conditii. Acest lucru sustine insa teoria ca este posibil sa creezi lucruri marete cu mijloace insignifiante, daca exista suficienta vointa si inteligenta creatoare.
Dupa realizarea in 1992 a unor compilatii care au punctat zece ani de la infiintarea grupului, Bathory schimba din nou stilul, atingand acum teritoriul death metalu-ului brutal cu influente trash. In aceasta maniera stilistica apar doua albume relativ anoste, Requiem si Octogon. In 1996 este lansat Blood On Ice, care este similar din punct de vedere stilistic cu Hammerheart. Explicatia acestui lucru se datoreaza faptului ca materialul inclus pe Blood On Ice a fost compus intre anii 1989-1991, ideea lui Quorthon fiind aceea de realiza un album conceptual. Intre timp insa, proiectul acesta a fost abandonat pana in 1996, cand Quorthon a decis sa le ofere fanilor perioadei epice inca un suvenir sub forma acestui disc de exceptie.
Dupa 1996, tacerea s-a asternut treptat peste tabara Bathory, insa noul album intitulat Destroyer Of Worlds este prevazut sa apara in aceasta toamna. Daca el va continua linia epica a lui Blood On Ice sau va oferi un alt tip de metal ramane de vazut, Quorthon fiind cunoscut ca un muzician impredictibil.
In aceasta biografie nu s-a facut referire la nici o aparitie live a grupului Bathory din simplul motiv ca nu a existat niciuna, exceptand cateva show-uri in Stochkolm in anii 1983 si 1985. Quorthon a considerat intotdeauna muzica Bathory prea complexa pentru a putea fi transpusa live.
Bathory a reusit sa stabileasca schema curentului black metal nordic, prefigurand paradigmatic toate formele ulterioare cuprinse in acest gen: de la ritmuri ultra rapide si agresive pana la linii melodioase bombastice si orchestrale, ce reflecta din abundenta teme ca satanismul si mitologia straveche pagana.

Omul Ouorthon a plecat dintre noi ,insa artistul va ramane vesnic prezent in inimile noastre prin ceea ce a creat: o muzica aparte ...........R.I.P. QUORTHON!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu